16 december 2020
Geplaatst door TeamStadsveteraan

Compact wonen met gedeelde faciliteiten, dat is de toekomst van seniorenhuisvesting in Amsterdam en andere grote steden. Woningcorporatie Woonzorg Nederland, gebiedsontwikkelaar AM en architectenbureau Heren 5 ontwikkelen daarom samen een woongebouw in het Amstelkwartier met ruim 100 sociale huurwoningen voor ‘stadsveteranen’: vitale stedelijke 55-plussers.

“In 2030 is een kwart van de mensen ouder dan 65 jaar, zegt Woonzorg Nederland-bestuurder Cees van Boven. “Dat levert nieuwe uitdagingen op, met name in grote steden, waar weinig ruimte is. Met de nieuwe woonformule Stadsveteraan bieden we meer passende woningen voor senioren. Daar is veel behoefte aan, want mensen blijven langer zelfstandig wonen en willen zelf in de hand hebben hoe ze oud worden.”

Het Amstelkwartier wordt de eerste plek in Nederland waar deze woonformule wordt gerealiseerd. Daar ontwikkelen we een woongebouw met ruim 100 sociale huurwoningen, dat naar verwachting in 2023 wordt opgeleverd en verhuurd gaat worden door Woonzorg Nederland.

Wonen met vrienden 
“We willen een diverse groep bewoners aantrekken,” zegt Van Boven. “Daarom komen er appartementen waar je zelfstandig woont, maar ook zogenaamde Friends-woningen. Die zijn 85 tot 135m2 groot en bedoeld voor twee of meer personen die ‘samen zelfstandig’ willen wonen, zoals bijvoorbeeld vrienden of familie. Ze hebben elk een eigen studio met pantry en badkamer, en delen daarnaast een woonkamer met keuken. In en om het gebouw kunnen ze gebruik maken van een ruim aanbod aan collectieve voorzieningen, zoals een (dak)tuin, gym, kookstudio en een bibliotheek.”

‘Alibi tot ontmoeten’
Ronald Huikeshoven, directievoorzitter van AM: “Stadsveteraan is een eigentijds antwoord op de woonbehoeften van ondernemende senioren, die deel willen blijven uitmaken van de stad, die oog hebben voor elkaar en samen met anderen vorm willen geven aan het wonen en leven in de stad.” 

Sjuul Cluitmans van Heren 5 architecten vult aan: “Stadsveteranen kiezen bewust voor een compacte woning, delen van faciliteiten en elkaar een handje helpen waar het uitkomt. Die inzichten hebben we vertaald naar het ontwerp van het gebouw. Met al zijn gemeenschappelijke ruimtes en slimme looproutes biedt het ‘een alibi tot ontmoeten’. Dat gaat eenzaamheid tegen en zorgt dat bewoners langer zelfstandig kunnen wonen.”

Bewonersparticipatie
Uniek aan de woonformule is ook de actieve participatie van de toekomstige bewoners: zij worden al in de ontwerpfase betrokken en beslissen mee over bijvoorbeeld de invulling van de gemeenschappelijke ruimten en de tuin, en de vorming van een coöperatie waarin ze samen bepalen hoe en met wie ze willen wonen.