24 maart 2021
Geplaatst door TeamStadsveteraan

Toekomstige huurders van Friendswoningen in het Amstelkwartier hoeven zich geen zorgen te maken over hun AOW, bevestigt de Sociale Verzekeringsbank.

Verhuurder Woonzorg Nederland vroeg de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om uitsluitsel over de AOW-pensioenen. Aanleiding was de zorg van betrokkenen dat hun AOW mogelijk zou worden gekort als twee of drie mensen een Friendswoning zouden huren.

Daar is geen sprake van, meldt de afdeling Juridische Zaken van de SVB. Huurders houden gewoon recht op hun volledige AOW. De huurders delen ruimten, maar hebben een eigen huisnummer voor hun individuele zit-/slaapruimte, inclusief een pantry en sanitaire voorzieningen. Daarmee voldoen ze aan de criteria voor zelfstandige woonruimte.

"Dit is goed nieuws voor alle mensen die straks bij ons een Friendswoning huren," zegt projectleider Dorieke van Steeg. "Het is geen verrassing voor ons, want we houden natuurlijk vanaf het begin rekening met de wensen en situatie van onze doelgroep. Maar we zijn blij dat we zonder voorbehoud deze zekerheid kunnen geven."

Samenwonen met familie of vrienden
Friendswoningen zijn nieuw in de sociale huursector voor senioren. Twee of drie mensen delen een woonkamer met keuken, terwijl ze ook ieder een eigen zit-/slaapkamer, pantry en sanitair hebben. Zo wordt het mogelijk om samen met bijvoorbeeld een partner, broer of zus, vriend of vriendin te wonen, op een van de mooiste plekken van Amsterdam.

De bouw van het complex start volgend jaar, de woningen worden in 2023 opgeleverd.

Praat mee
Wij vragen belangstellenden regelmatig om input op de plannen. Zo zetten we samen de punten op de i. Wie wil meepraten over bijvoorbeeld de inrichting van de ontmoetingsruimtes, hobbykamers en andere gedeelde faciliteiten, is van harte welkom om zich aan melden.